Stikstof vertraagt transformatie Dennenhoek

De stikstofproblematiek in Nederland treft niet alleen boeren en bouwbedrijven, maar ook bestuurders. De gemeente Harderwijk probeerde eind 2018 de bestemmingswijziging van vier voormalige recreatieparken vlot te trekken door het stellen van een deadline. Vóór 1 april 2019 moesten de parken laten weten hoeveel eigenaren willen transformeren van een recreatieve naar een woonbestemming. De gemeente had eerder in de Structuurvisie Vitale Vakantieparken een quotum van 95% opgenomen, dus maximaal 5% mocht de recreatieve bestemming houden. De transformatie zou niet doorgaan als dat percentage niet werd gehaald. Tenzij de gemeenteraad achteraf akkoord zou gaan met een lager percentage.

Alle eigenaren willen woonbestemming

Uiteindelijk hebben op Vakantiepark Dennenhoek alle particuliere eigenaren gekozen vóór de nieuwe bestemming van het park: (permanent) wonen op het noordelijk deel, arbeidsmigranten op het zuidelijk deel van het park. Met daartussen een 4,5 meter hoog geluidsscherm. Het ontwerp bestemmingsplan ligt al sinds medio 2018 bij de gemeente. Nu de eigenaren zich hadden uitgesproken was de verwachting dat direct na de deadline van 1 april 2019 gestart kon worden met de bestemmingsplanprocedure. 

Voortgang van de bestemmingswijziging

Inmiddels is het eind 2019 en alleen voor het park Ceintuurbaan – één van de andere vier voormalige recreatieparken – is een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. Dit bestemmingsplan wordt in januari 2020 onherroepelijk als er geen beroep wordt ingesteld. Dan mag er op dit park legaal worden gewoond. De andere parken zijn nog niet zo ver. En voor Vakantiepark Dennenhoek speelt ook nog de stikstofproblematiek. Onderdeel van de bestemmingswijziging van de Dennenhoek is de nieuwbouw van 19 woningen, renovatie van voormalige recreatiebungalows en het plaatsen van chalets voor arbeidsmigranten. Voor het verkrijgen van de gedeeltelijke woonbestemming (noordelijk deel van het park) is bovendien een geluidsscherm met een hoogte van 4,5 meter nodig. Alleen daardoor wordt het geluidsniveau op de woningen beperkt tot het wettelijk voorgeschreven maximum. Het geluidsscherm is dus voorwaarde voor permanent wonen en dient tevens als afscheiding tussen wonen en arbeidsmigranten. 

Stikstofproblematiek

De komende jaren wordt er vanwege de bestemmingswijziging op de Dennenhoek veel gebouwd. Maar eerst moet er aanvullend onderzoek worden gedaan naar de stikstofuitstoot. De onderzoeksresultaten moeten worden opgenomen in de bestemmingswijziging, anders mag er niet worden gebouwd. En zonder de bouw van het geluidsscherm mag er niet permanent worden gewoond en wordt het bestemmingsplan niet in behandeling genomen. 

Anterieure Overeenkomst

Er wordt bovendien ook nog altijd gewerkt aan de zogenaamde Anterieure Overeenkomst. Daarin worden de afspraken rondom de bestemmingswijziging tussen gemeente en park vastgelegd. Ondertussen moesten de particuliere eigenaren al vóór 1 april van dit jaar een overeenkomst met de parkeigenaar ondertekenen, terwijl de voorwaarden voor de bestemmingswijziging dus nog altijd niet definitief zijn vastgelegd.

Planschade

Ook is het risico voor eventuele planschade is nog niet afgewend. De gebroeders Van der Horst, eigenaren van het agrarisch bedrijf aan de Paasloweg, hebben bezwaar tegen uitbreiding van de Dennenhoek. Het park wordt een woonwijk en zij zouden gedwongen kunnen worden om maatregelen te nemen om geuroverlast, geluidsoverlast en fijnstof tot een minimum te beperken. Daarvoor moeten zij fors investeren deze planschade zou wel eens voor rekening van de Dennenhoek kunnen zijn.

Eerder dit jaar publiceerde de regionale media dat het agrarisch bedrijf zou stoppen en plaats zou maken voor nieuwbouwwoningen. artikel
De gemeente zou welwillend tegenover de plannen van de gebroeders Van der Horst staan. Maar desgevraagd liet de gemeente in december weten dat de bereidheid er weliswaar was, maar dat ook bij deze plannen de stikstofproblematiek een rol speelt en er bovendien nog een flink aantal opties uitgewerkt moeten worden. 

Afwachten

De gemeente verwacht niet dat er dit jaar nog een volgende stap wordt gezet in de procedure voor bestemmingswijziging van de Dennenhoek. Eerst moet het stikstofonderzoek worden afgerond. Vervolgens moet worden bekeken welke invloed dat heeft op het ontwerp bestemmingsplan en misschien moeten nog aanpassingen worden gedaan. Voor de particuliere eigenaren blijft het dus nog wachten op wat komen gaat. Sinds 2013 wordt serieus gesproken over een andere bestemming voor Vakantiepark Dennenhoek. De plannen voor transformatie gaan daarom in 2020 het zesde jaar in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *