Lot Harderwijkse Parken snel bekend (De Stentor – 8 mei 2017)
Op maandag 8 mei 2017 publiceerde De Stentor online het volgende nieuwsbericht:
Lot Harderwijkse vakantieparken snel bekend (origineel)
download pdf versie
Journalist Paul Hartman van De Stentor doet verslag van een interview met Wethouder Jeroen de Jong van de Gemeente Harderwijk. Hij is verantwoordelijk voor het project Vitale Vakantieparken, Hartman informeerde naar de voortgang van dit project. Het artikel wekt de indruk alsof de Gemeente Harderwijk er met vier recreatieparken uit is. Wat betreft De Jong kan de bestemmingswijziging in gang gezet worden.
Niets is minder waar, zeker niet voor Vakantiepark Dennenhoek. De belanghebbenden, eigenaar van de Dennenhoek en 31 particuliere eigenaren zijn het onderling nog niet eens. Er ligt ook nog geen gezamenlijke toekomstvisie bij de gemeente. Tenminste niet één waarover iedereen het eens is en die (financieel) haalbaar is.
Uitdaging
Onder de noemer Vitale Vakantieparken wil de Gemeente Harderwijk en 10 andere gemeenten op de Noord West Veluwe de regio weer nummer 1 maken voor de toeristen en vakantiegangers. Parken die geen recreatieve bestemming meer hebben krijgen de kans te transformeren. Zij mochten een toekomstvisie indienen bij hun gemeenten. Voor een bestemmingswijziging naar wonen moeten park en woningen voldoen aan strengere eisen dan bij een recreatiebestemming. Op de vier genoemde parken in Harderwijk en Hierden is met name de geluidshinder van A28 en het spoor een uitdaging. Het geluidsniveau op het park moet worden teruggebracht om een woonbestemming te krijgen. Daarvoor moeten kostbare geluidswallen worden geplaatst. Dat betekent en investering van miljoenen euro’s. De gemeente betaalt daar niet aan mee. Bovendien moeten de woningen voldoen aan de Woningwet. Sommige woningen moeten voor een paar honderd tot soms enkele duizenden euro’s worden aangepast.
Haalbaarheid
Hoewel er animo is voor een woonbestemming staat met name de financiële haalbaarheid ter discussie. Kaveleigenaren die geen behoefte hebben kunnen niet gedwongen worden om mee te betalen. Hierdoor gaat de bijdrage voor de anderen omhoog. De gemeente hanteert als motto: “één park, één plan”, en wil alleen voor het hele park de bestemming wijzigen. Niet per kavel. Recreanten voelen zich hierdoor steeds meer onder druk gezet en tegen stemmen is eigenlijk geen optie.
Reactie van wethouder Jeroen de Jong en Paul Hartman
Vereniging Onze Dennenhoek heeft de wethouder om opheldering gevraagd. Hij verklaarde dat de citaten in het artikel juist waren. De Jong voelt zich niet verantwoordelijk voor de conclusies van de verslaggever. Het artikel was immers niet door de gemeente geschreven. Het is dan ook niet de taak van de wethouder om alle positivisme in het artikel te verklaren. Ontkennen deed hij echter ook niet.
Paul Hartman verklaarde een dag later dat de wethouder het artikel vóór publicatie heeft kunnen inzien en de inhoud ervan recht doet aan wat er tijdens het interview gezegd is.
Misschien is de wethouder in gedachten al bezig met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 of vond hij het om andere redenen tijd voor een positief bericht. Waarom de inhoud van het artikel zover af ligt van de realiteit, tenminste voor Vakantiepark Dennenhoek, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen ….