OZB voor recreatiewoningen

      Geen reacties op OZB voor recreatiewoningen

Op 5 oktober 2016 verscheen in de Stentor Harderwijk een artikel over de OZB (Onroerend Zaak Belasting) voor recreatiewoningen. Eigenaren van recreatiewoningen zouden mogelijk een te hoog tarief hebben betaald. Het bestuur van de Dennenhoek heeft dit onmiddellijk onderzocht.

De OZB bestaat uit een belasting voor de eigenaar en een belasting voor de gebruiker van een opstal. Daarbij wordt verschil gemaakt tussen woningen en niet-woningen. Sinds 2006 is de belasting voor de gebruikers van woningen komen te vervallen. Voor niet-woningen, zoals bedrijfspanden, geldt de gebruikersbelasting nog wel.

De gebruikersbelasting kent een hoger tarief dan de eigenarenbelasting. Veel gemeenten hebben recreatiewoningen als niet-woning beschouwd en dus het hogere OZB tarief (de gebruikersbelasting) in rekening gebracht. Uit een arrest van de Hoge Raad is gebleken dat dit onterecht is en dus het lagere OZB tarief (de eigenarenbelasting) in rekening moet worden gebracht.

Conclusie

Wij hebben navraag gedaan bij de Gemeente Harderwijk. Zij hebben de juiste tarieven in rekening gebracht. Voor eigenaren van recreatiewoningen in de Gemeente Harderwijk heeft de uitspraak van de Hoge Raad dus geen gevolgen. Het zal dus niet leiden tot enige correctie of teruggaaf van het in het verleden betaalde belasting.

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *